DIETA ? !

Hovoříme-li o dietě, nevidíme jako cíl štíhlého pacienta, nýbrž pacienta, který se aktivně a zodpovědně podílí na procesu léčení a uzdravování. Proto očekáváme od nemocných určitou disciplínu při omezení jídelníčku.

Především pacient, jehož tělo bojuje s dlouhodobým onemocněním se musí stravovat tak, aby proces trávení organismus zbytečně nezatěžoval. Není tedy vhodné pojídat potraviny, na jejichž strávení je potřeba velké množství energie. Odbourávání a vylučování škodlivin je komplexní, energeticky náročný proces, na kterém se podílí mnoho faktorů a buněk imunitního systému, ale také základní orgány látkové výměny, především játra a ledviny.

Pro alergického pacienta je dieta mnohdy samozřejmou součástí jeho života, protože po požití alergizující potraviny brzy přijde „trest“ (otoky rtů, vyrážky, průjem, dušnost). Také „žlučníkáři“ obvykle vědí, co jim nedělá dobře.

Pacient, který takové potíže nezná, potřebuje získat informace o vhodném stravování od svého ošetřujícího lékaře.

V době užívání autovakcín SIAB - specifická individuální autobioterapie se zvyšuje uvolňování a vylučování škodlivin ( např. tzv. imunokomplexů) ze tkání. Proto se na počátku léčby mnozí nemocní cítí více unaveni a mají potřebu zvýšeného příjmu tekutin. To poukazuje na urychlené vylučování toxických látek z organismu. Prvé měsíce terapie SIAB - specifická individuální autobioterapie proto doporučujeme pacientovi vynechat v jídelníčku konkrétní potraviny, zatěžující právě jeho organismus.